1

Neem contact met ons op

Heb je een vraag op sociaal gebied? Of over vrijwilligerswerk of mantelzorg? Of wil je een ruimte huren in de Buureton?
Mail of bel ons dan!

Voor meldingen, bijvoorbeeld over Tafeltje Dekje, niet mailen maar bellen tussen 9 – 10 uur!

Of bel ons!

Adres

De Buureton
Beatrixlaan 43
1791 GA Den Burg

Werkdagen

Maandag t/m vrijdag
van 8.30 – 17.00 uur
Kom met ons in contact

Cafe Sociaal Toekomst ouder worden op Texel

Inspiratie- en gespreksbijeenkomst

Deze eerste bijeenkomst in het kader van het Café Sociaal op texel vond plaats op 14 april 2022 in de Buurteon,  Den Burg.

De kernvraag daarvoor was: Wat is er op Texel in de komende jaren nodig voor ouderen om zo lang mogelijk, veilig en plezierig, thuis te kunnen wonen en om goed in te spelen op hun vraag naar hulp en zorg?

Met bijdragen van:

  • Tom Schoen – Patiëntenfederatie Nederland
  • Katrijn van der Vlerk – Manager Omring Texel
  • Albert Hoven – Voorzitter dorpscommissie Oosterend
  • Remko van de Belt – Wethouder gemeente Texel

Voorzitter: Annemarieke de Vries, bestuurslid Texels Welzijn

 

Een verslag van de bijeenkomst vind u onderstaand. 

Sociaal Café: Toekomstverkenning Ouder worden op Texel

De opgaven

De opgaven zijn bekend:  De veroudering op Texel neemt de komende jaren snel toe. Nu zijn er ca. 1500 inwoners van 75 en ouder. In 2040 zullen dat er naar verwachting ca. 2650 zijn*.  Tegelijk is er krapte aan personeel in de ouderenzorg, zowel in de verpleeghuizen als voor de thuiszorg, en zal ook die naar verwachting toenemen.

Om goed ouder te kunnen blijven worden op Texel zullen we dus met alle betrokkenen samen moeten kijken wat we anders kunnen doen. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om vragen als:

  • Wat is er op Texel in de komende jaren nodig voor ouderen om zo lang mogelijk veilig en plezierig thuis te kunnen wonen?
  • Welke hulp en zorg is mogelijk vermijdbaar of uit te stellen door meer preventie en vroeg-opvang? En hoe organiseren we dat?
  • Zijn er naast de nu beschikbare betaalde en vrijwillige hulp en zorg mogelijk nog andere bronnen daarvoor aan te boren? En zo ja, hoe?
  • Kunnen we de organisatie van de hulp en zorg aan ouderen thuis mogelijk ook nog anders organiseren zodat we nog beter gebruik maken van de schaarse capaciteit?
  • Wat is er nodig om nieuwe mogelijkheden uit te voeren? Waar liggen nu de obstakels en wie zijn aan zet om die te slechten?

(*Bron: CBS/Texel in Cijfers).

 

Heeft u vragen?

Tien uitgangspunten

Patiëntenfederatie Nederland heeft in 2021 samen met andere landelijke partijen een document op opgesteld met ‘Tien uitgangspunten voor toekomstbestendige ouderenzorg’. Dat als inbreng voor de kabinetsformatie ’21/’22. Zie hier: https://www.patientenfederatie.nl/actueel/nieuws/sector-presenteert-tien-uitgangspunten-voor-toekomstbestendige-ouderenzorg

In dit stuk staan ook diverse suggesties voor wat we lokaal in gemeenten kunnen doen.  Op de inspiratieavond zullen we dit als ingang benutten voor gedachtewisseling over de situatie en mogelijke aanpak op Texel. Dat niet met de pretentie om meteen allerlei oplossingen rond te maken, maar wel met de inzet om mogelijkheden te verkennen en waar nodig nieuwe wegen in te slaan.

Tom Schoen van de Patiëntenfederatie houdt in het Café Sociaal van 14 april een inleiding over opgaven en kansen voor toekomstbestendige ouderenzorg .Vanuit het Texels perspectief zullen Katrijn van der Vlerk (Omring), Albert Hoven (dorpscommissie Oosterend) en Remko van de Belt (wethouder) hun visie en reactie geven.  En uiteraard is er volop ruimte voor vragen en gesprek.

Stukken over toekomst ouderenzorg Texel

Geen Resultaten Gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.