1

Neem contact met ons op

Heb je een vraag op sociaal gebied? Of over vrijwilligerswerk of mantelzorg? Of wil je een ruimte huren in de Buureton?
Mail of bel ons dan!

Voor meldingen, bijvoorbeeld over Tafeltje Dekje, niet mailen maar bellen tussen 9 – 10 uur!

Of bel ons!

Adres

De Buureton
Beatrixlaan 43
1791 GA Den Burg

Werkdagen

Maandag t/m vrijdag
van 8.30 – 17.00 uur
Kom met ons in contact

Eenzaam op Texel? Kom in gesprek

Eenzaam op Texel?

 

Over eenzaamheid wordt veel gepraat en geschreven. Door de Coronapandemie nog meer dan anders. Het lijkt soms wel alsof eenzaamheid steeds vaker voorkomt en als probleem ervaren wordt. Vanuit Texels Welzijn is dit dan ook één van de thema’s waarbij we vanuit ons dorpswerk en maatschappelijk werk ondersteuning bieden.

Om deze redenen is het goed om hier wat verder in te gaan op wat eenzaamheid is, welke effecten het op je welzijn en gezondheid kan hebben en hoe je ermee kunt gaan. We putten daarvoor uit een recente cursus over dit thema die we volgenden samen met collega’s vanuit andere organisaties op Texel.

 

Chronische eenzaamheid

Eenzaamheid wordt in het actuele onderzoek omschreven als een meestal negatief gevoel dat voortkomt uit gemis aan verbinding met anderen. Dat hoeft niet te betekenen dat je geen contacten hebt. Dikwijls voelen mensen zich juist eenzaam in relaties met anderen.

Nu is iedereen wel eens eenzaam en is dat meestal geen probleem. Dat wordt het wel als je langdurig last hebt van dat eenzaamheidsgevoel. Dan gaat het over een ervaren chronisch tekort aan ‘patronen van verbinding’, ofwel het deel uitmaken van belangrijke groepen waar je bij hoort. Zoals een relatie, gezin/huishouden, familie, buurt/wijk/dorp, verenigingen, etc.

Maar liefst zo’n 40 tot 50% van de Texelaars zegt regelmatig onwenselijke eenzaamheid te ervaren. En 8% geeft aan zich langdurig eenzaam te voelen. (bron: volksgezondheidenzorg.info

Mensen ontmoeten op Texel

Als je je eenzaam voelt is het vaak juist lastig om stappen te nemen om (nieuwe) mensen te ontmoeten. Bedenk dan dat er velen met jou zijn die ook isolement of eenzaamheid ervaren.

Op Texel zijn er veel mogelijkheden om contacten op te doen. Juist doordat de boot ’s avonds niet meer gaat zijn er veel clubs en verenigingen waar je een activiteit, hobby of interesse met anderen kunt delen en mensen kunt leren kennen.  Kijk op het Texel Kompas van de gemeente voor een overzicht.

Eenzaamheid is vaak ook verbonden met een gevoel van zinloosheid. Ook daarvoor zijn er op Texel veel mogelijke manieren om dat te verminderen. Er zijn heel veel organisaties waar je allerlei soorten vrijwilligerswerk kunt doen.

Een aantal grotere zijn bijvoorbeeld: Staatsbosbeheer, Humanitas, Omring, Sportverenigingen via Sportstichting TXL, Ecomare, Natuurmonumenten, Hospice, Texelse musea zoals bijvoorbeeld Kaap Skil, Vluchtelingenwerk, Voedselbank Texel, Tesselhuus, St. Present, KNRM, Maartenhuis, Bibliotheek, en natuurlijk bij Texels Welzijn

(Foto’s: Sieta Stel)

Kom in gesprek

Langdurige ervaring van eenzaamheid is niet gezond. Het blijkt dat we dan allerlei lichamelijke reacties krijgen die je ziek kunnen maken, deels ook aantoonbaar in je hersenen. Eenzaamheid leidt tot zorg, angst en stress. En mogelijk ook tot depressiviteit of andere psychisch problemen.

Wanneer je last hebt van eenzaamheid, kan een eerste stap zijn om dit bespreekbaar te maken. Dat kan met mensen uit je omgeving, maar ook met een van onze dorpswerkers of maatschappelijk werkers. Wij bieden je een luisterend oor en kunnen met je bekijken wat je nodig hebt om het gevoel van eenzaamheid te doorbreken.

Om een afspraak te maken  kun je bellen, mailen, of binnen lopen bij een van onze inloopspreekuren in een dorpshuis of langskomen bij  de Buureton.