1

Neem contact met ons op

Heb je een vraag op sociaal gebied? Of over vrijwilligerswerk of mantelzorg? Of wil je een ruimte huren in de Buureton?
Mail of bel ons dan!

Voor meldingen, bijvoorbeeld over Tafeltje Dekje, niet mailen maar bellen tussen 9 – 10 uur!

Of bel ons!

Adres

De Buureton
Beatrixlaan 43
1791 GA Den Burg

Werkdagen

Maandag t/m vrijdag
van 8.30 – 17.00 uur
Kom met ons in contact

De verhalende foto’s van Peter Ampt

Peter Ampt maakte de foto’s in de ‘headers’ van deze website

 

De bijzondere foto’s bovenaan de pagina’s van deze website zijn van Peter Ampt. Ze geven de nieuwe website van Texels Welzijn een mooi eigen aanzien, waar we erg blij mee zijn. Daarom hier enige achtergrond over Peter en over zijn foto’s, die in zijn visie vooral ‘verhalend’ moeten zijn.

Magie

Peter Ampt is een actieve amateurfotograaf op Texel, met meer dan zestig jaar ervaring. Op zijn veertiende kocht hij zijn eerste camera om samen met een vriendengroep de fotografie te ontdekken. “Dat was toen nog volledig gericht op ontwikkelen van foto’s op papier in de donkere kamer.

Het was het werken met chemicaliën en de magie van een opkomende foto. En de trucs die je allemaal kon uithalen om de ontwikkeling van de platen te beïnvloeden”.

Die magie heeft hem niet meer losgelaten.

Een aantal jaren was het minder toen hij opgeslokt werd door werk in het onderwijs, een startend gezin en een studie biologie en wiskunde. Tot zijn vrouw Coosje en hij 44 jaar geleden besloten om het roer om te gooien en naar Texel te verhuizen. Daar vervolgde Peter zijn loopbaan in het beroepsonderwijs. Eerst op de Huishoudschool, en van fusie naar fusie via de RSG naar de OSG.

Anders kijken

Toen kreeg hij ook weer nieuwe tijd voor zijn liefde voor de foto’s. En die ontwikkelde zich gaandeweg van “mooie plaatjes fotograferen” naar “foto’s die je anders laten kijken naar dingen die heel gewoon lijken”. Hij heeft niet voor niets al meerdere keren geëxposeerd onder de titel: “Twee keer kijken”.

Peter: “Ik ben nu op zoek naar beelden die een verhaal vertellen. Of beter gezegd, waar mensen hun verhalen bij bedenken. Liefst ieder hun eigen. Ik maak nu foto’s zoals ook abstracte kunst gemaakt wordt. Door me meer te richten op zaken als lijnvoering, compositie, kleur en spanning, dan op herkenbare plaatjes” .

 

Verhalen

Peter doet dat dikwijls thematisch in series. Vaak langs meerdere sporen tegelijk. Zo zijn ook fietsen zo’n al lang voortgaand thema.

Het kijken op die manier is een tweede natuur geworden die hem veel plezier geeft. En over natuur gesproken: Peters serie ‘Dood hout leeft’ is via Staatsbosbeheer half Nederland doorgegaan.

Voor de foto’s voor de koppen van de nieuwe website van Texels Welzijn heeft Peter breed geput uit zijn archief van wel vijftigduizend foto’s.  Naast deze foto’s werkte Peter al vaker met ons samen. Bijvoorbeeld voor de voorpagina-foto’s van Leef-Tijd, voor de foto’s op de vouwwanden in de Buureton en voor verschillende speciale fotoprojecten.

Meer foto’s van Peter

Wil je meer foto’s zien van Peter Ampt?

Kijk dan eens op:

http://phototexel.blogspot.com

of 

http://minimalisme-texel.blogspot.nl/