1

Neem contact met ons op

Heb je een vraag op sociaal gebied? Of over vrijwilligerswerk of mantelzorg? Of wil je een ruimte huren in de Buureton?
Mail of bel ons dan!

Voor meldingen, bijvoorbeeld over Tafeltje Dekje, niet mailen maar bellen tussen 9 – 10 uur!

Of bel ons!

Adres

De Buureton
Beatrixlaan 43
1791 GA Den Burg

Werkdagen

Maandag t/m vrijdag
van 8.30 – 17.00 uur
Kom met ons in contact

Visie

Onze Visie

Welzijn

Welzijn is voor iedereen wat anders: zoveel mensen zoveel zinnen. Ideeën over welzijn en de beleving daarvan staan nooit stil, ze ontwikkelen gedurende het hele leven.

Naar ons idee is het dan ook zinniger om welzijn meer te zien als ‘regiemogelijkheid’: je capaciteit om in zekere mate te bepalen wat je wil in je leven en dat te realiseren.

Voor de één is dat een goede baan, een mooi huis en een fijne auto. Voor anderen zit het veel meer in de contact met partners, kinderen, vrienden en familie. Of in het beleven van mooie dingen, muziek of natuur, en in het iets betekenen voor anderen. Het is altijd een persoonlijke mix van wensen en doelen.

Welzijn is deels ook je vermogen om met de omstandigheden mee te veranderen. Je veerkracht om op steeds weer nieuwe ontwikkelingen in te spelen. Ook op tegenslagen.

 

Welzijnswerk

Vanuit Texels Welzijn hebben we niet de ambitie om het geluk van alle Texelaars te willen bevorderen. Dat regelen zij veelal zelf wel.

Ons werk richt zich eerder op de ’sociale tegenslag’ die zich in de levens van mensen voordoet. Soms hebben mensen pech of raken door eigen toedoen in de problemen of in kwetsbare omstandigheden.

Dat kan gaan over vele soorten welzijnsvragen. Bijvoorbeeld over: ongewenste eenzaamheid, werkeloosheid, stress of angst, geldproblemen, kwetsbaarheid door ouderdom, relatieproblemen of  geen dak meer boven je hoofd. En dikwijls meerdere van dit soort kwesties tegelijk.

Voor ons is welzijnswerk dan het bieden van preventie en ‘eerste hulp’ bij dergelijke tegenslag. Dat om die vroegtijdig op te vangen en waar mogelijk helpen op te lossen, te voorkomen of te beheersen. En altijd gericht op herstel of versterking van de eigen regelkracht van de hulp vragende inwoners.

In onze visie is goed welzijnswerk nodig omdat:

 

  • Een redelijke opvang van sociale tegenslag hoort bij onze samenleving en rechten op gelijke kansen.
  • Het maatschappelijk verstandig om te investeren in vroegopvang en preventie van sociale problemen.

Voor, door en mét de Texelaars

Goed welzijnswerk op Texel doe je in onze visie samen!

Het is voor de meeste Texelaars vanzelfsprekend dat je omkijkt naar elkaar en helpt waar het nodig is. In de dagelijks omgang , in mantelzorg voor naasten, of in de vele vormen van vrijwilligerswerk die Texel rijk is.

Vanuit Texels Welzijn sluiten we nauw aan op deze ‘samenkracht’. We hebben zelf bijna 250 vrijwilligers verbonden aan diensten en activiteiten. En we ondersteunen actief de mantelzorg en het vrijwilligerswerk elders op Texel.

Daarnaast begeleiden we hulp- en zorgvragen waar het nodig is gericht en soepel door naar andere aanbieders. Daarvoor werken we nauw samen met praktisch alle hulp- en zorgverlening op Texel en deels ook op het vasteland.

Positieve gezondheid en welzijn op Texel

‘Positieve Gezondheid’ is een begrip dat door oud huisarts en onderzoeker Machteld Huber in  2012 is geïntroduceerd. Zij vond de definitie van gezondheid vanuit de wereld-gezondheidsorganisatie WHO te beperkt en teveel op lichamelijke ziekte en beperkingen gericht.

Volgens haar is gezondheid een breed begrip is dat alle levensdomeinen bestrijkt (onderverdeeld naar zes gebieden, zie figuur). En  gaat het daarbij om het gebruiken van mogelijkheden die je hebt in plaats van je beperkingen

Een aantal  jaren geleden raakten verschillende hulp- en zorgorganisaties op Texel door Huber geïnspireerd. Zij besloten hier in de Coalitie Positieve Gezondheid verder mee aan de slag  te gaan. Texels Welzijn maakt ook deel uit van deze samenwerking.

Voor ons sluit Positieve Gezondheid goed aan bij hoe we altijd al werken: breed meekijken naar de vraag van inwoners en mogelijke oorzaken daarachter. En naast begrip voor de situatie en gevoelens ook altijd meewerken aan praktische oplossingen.

Wil je meer lezen over ons? 

Uitgelicht

21 juni ’23: Café Brainstorm over omgaan met NAH

21 juni ’23: Café Brainstorm over omgaan met NAH

Café Brainstorm op 21 juni over veranderingen door NAH Op woensdag 21 juni vindt vanaf 19.30 in de Buureton aan de Beatrixlaan 43 te Den Burg een bijeenkomst plaats van Café Brainstorm Texel. (inloop vanaf 19.15 uur).  Het café is voor mensen met...

Lees meer
De verhalende foto’s van Peter Ampt

De verhalende foto’s van Peter Ampt

Peter Ampt maakte de foto's in de 'headers' van deze website   De bijzondere foto's bovenaan de pagina's van deze website zijn van Peter Ampt. Ze geven de nieuwe website van Texels Welzijn een mooi eigen aanzien, waar we erg blij mee zijn. Daarom hier enige...

Lees meer